ΤΙ ΕΙΝΑΙ ?


Μπορούμε να μαυρίσουμε κάνοντας αντί ηλιοθεραπεία, solarium ή παραμονεύουν δυσάρεστες συνέπειες από τη χρήση του; Υπάρχουν πλεονεκτήματα; Το καλοκαίρι είναι μπροστά μας και το πολυπόθητο μαύρισμα επιθυμία όλων μας, γυναικών και αντρών, ιδιαίτερα εκείνων που δεν έχουν τη δυνατότητα να περάσουν αρκετές ημέρες στην παραλία μαυρίζοντας με φυσικό τρόπο. Μπορούμε λοιπόν να μαυρίσουμε κάνοντας αντί ηλιοθεραπεία, solarium ή παραμονεύουν δυσάρεστες συνέπειες από τη χρήση του;


Η συγκεκριμένη μέθοδος μαυρίσματος σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι και ένας εύκολος τρόπος να μαυρίσει κάποιος, ακόμα και αν μπορεί να βρεθεί στην παραλία, αλλά θέλει να αποφύγει την ηλιοθεραπεία. Είναι μία διαδικασία κατά την οποία λάμπες που εκπέμπουν ακτινοβολία, παρόμοια με αυτήν που δεχόμαστε από τον ήλιο, συμβάλλουν στο να μαυρίσει το δέρμα μας. Το άτομο που υποβάλλεται στη διαδικασία ξαπλώνει σε ειδικό χώρο, σε κοντινή απόσταση από τις λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας και αυτές ανάβουν, εκπέμποντας UV υπεριώδη ακτινοβολία στο σώμα και το δέρμα σταδιακά μαυρίζει. ´Ολη η διαδικασία διαρκεί από πέντε έως είκοσι λεπτά, ρυθμιζόμενη στον εξαερισμό της από μέσα και είναι εξαιρετικά απλή.


ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ;


Παρόλο που το solarium έχει φανατικούς εχθρούς - όπως και φίλους - έχει και κάποια πλεονεκτήματα, όπως το γεγονός ότι η έκθεση σε ακτινοβολία UV ενισχύει την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα. Επίσης, το δέρμα απαλλάσσεται από την ακμή εάν υπάρχει, γιατί αφυδατώνει το δέρμα, δεν προκαλεί τα εγκαύματα που μπορεί να προκύψουν από το φυσικό μαύρισμα, ενώ αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος. Τέλος, προσφέρει σε πολύ σύντομο χρόνο ένα ομοιόμορφο μαύρισμα, κάτι που σε κάθε άλλη περίπτωση χρειάζεται ώρες στον ήλιο για να αποκτηθεί, χωρίς το ίδιο αποτέλεσμα. Το solarium όμως κρύβει και σοβαρούς κινδύνους.


ΚΙΝΔΥΝΟΙΟΔΗΓΙΕΣ


Κατά τη διαδικασία του solarium, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντιηλιακό. Επίσης θα πρέπει να το αποφύγετε εάν είστε αλλεργικοί στον ήλιο, είστε σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή λοχείας, εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή είστε ήδη ηλιοκαμμένοι, εάν αντιμετωπίζετε δερματικά προβλήματα, καθώς επίσης προβλήματα σε αγγεία, όπως φλεβίτιδα κλπ.